25 фиданки – бреза, кедър, дъб, липа и декоративна растителност засадиха учениците от Основно училище „ Д-р Петър Берон” в Овощник в един от парковете в селото. С тази инициатива на училищното ръководство бе отбелязана Седмицата на гората. Тя бе подкрепена от Горско стопанство – Казанлък, което предостави материала за засаждане. Директорът на стопанството Тошо Петров и заместник – директорът Ивайло Антонов оказаха помощ при самото засаждане, показвайки на учениците как се случва това. С тази акция бе поставено началото на едно сътрудничество между училището и горското стопанство, което ще има своето продължение във времето в различни съвместни инициативи, които целят децата да се научат да се грижат за природата. В инициативата се включи и кметът на Овощник Иван Колев.

Гости на училището в този ден бяха и представители на Сдружение „ Един Процент Промяна”, с което учебното заведение си сътрудничи от началото на учебната година в името на голямата кауза „ Да запазим децата в ОУ „ Д-р Петър Берон”. Младите хора от Сдружението също взеха участие в засаждането на растителността. А малко по – късно в сградата на училището бе открита библиотека, която е част от съвместната им инициатива „ Да върнем любовта към книгите и четенето”. Учениците посрещнаха в новата библиотека своите гости – освен младежите от „ Един Процент Промяна”, директорът на Сдружение „ Бъдеще за децата” Мария Гинева, главен експерт „ Образование” в Община Казанлък Румяна Сандалова, директори на училища, представители на Общинска библиотека „ Искра” . Децата пяха, рецитираха и цитираха мъдри мисли, свързани с книгата и четенето.

Идеята е библиотеката да се превърне и в място, където децата да развиват своите творчески възможности и да бъдат приобщавани към друг един феномен, призван да съхранява българщината – българският фолклор. В този смисъл, предстои закупуването и на народни инструменти, на които децата ще бъдат обучавани да свирят и ще бъде сформиран фолклорен ансамбъл в учебното заведение.

В рамките на инициативата, за библиотеката, от Сдружението предстои да бъдат закупени и две компютърни конфигурации.

Новата библиотека в училището в Овощник ще получава методическа помощ от Библиотека „ Искра” – това обещаха присъстващите на откриването представители на общинската библиотека.